KAZUS: Pozorna likwidacja stanowiska pracy po powrocie z urlopu oraz zatrudnienie osoby o wyższych kompetencjach

Kazus:

Pracownica A była zatrudniona na stanowisku asystentki prezesa zarządu.

Kiedy pracownica A poszła na zwolnienie lekarskie w związku z ciążą, a następnie na urlop macierzyński, na jej miejsce nie została zatrudniona inna osoba. Jej obowiązki na czas nieobecności przejęła pracownica B, zatrudniona na stanowisku asystentki innego członka zarządu.

Na dwa miesiące przed powrotem pracownicy A, prezes zarządu został odwołany a nowy prezes zarządu zatrudnił na czas nieokreślony pracownicę C na stanowisku asystentki prezesa zarządu.

W dniu powrotu do pracy pracownica A otrzymała wypowiedzenie z uwagi na redukcję etatu na stanowisku asystentki prezesa zarządu, wskazując jednocześnie, że kryterium doboru do zwolnienia były wyższe kompetencje pracownicy C, co faktycznie było prawdą.

Komentarz:

W analizowanym przypadku mamy do czynienia z pozorną likwidacją stanowiska pracy. Jakkolwiek wskazane przez pracodawcę kryterium doboru formalnie było prawidłowe, to stanowisko pracy w rzeczywistości nie zostało zlikwidowane. Pracodawca powinien był poczekać na powrót do pracy pracownicy A, zamiast zatrudniać na czas nieokreślony nową asystentkę prezesa zarządu.

Do podobnych sytuacji bardzo często dochodzi w razie zmiany dotychczasowego przełożonego w przypadku długotrwałej nieobecności pracownicy w pracy. Nowy przełożony pragnie na nowo zorganizować zespół, sam decydując o doborze współpracowników. Takie postępowanie z reguły skutkować będzie tym, że pracownik wracający do pracy prawdopodobnie zostanie przywrócony do pracy lub uzyska odszkodowanie za niezgodne z prawem wypowiedzenie umowy o pracę.

One comment

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s