KAZUS: Likwidacja stanowiska pracy po powrocie z urlopu macierzyńskiego poprzez redukcję etatów

Kazus:

Pracownica A, będąca jedną z 5 konsultantek w firmie kosmetycznej w połowie 2018 roku poszła zwolnienie lekarskie w związku z ciążą, a następnie na urlop macierzyński.

W okresie jej nieobecności pracodawca, w związku ze zmniejszeniem liczby klientek, nie zatrudnił nowej osoby.

W dniu powrotu do pracy, pracownica A otrzymała wypowiedzenie umowy o pracę z powodu redukcji etatów, w którym wskazano, że kryterium doboru do zwolnienia było to, że pracownica A jest najmniej produktywna, ponieważ w 2018 roku jej praca przyniosła najmniejszy przychód dla pracodawcy.

Komentarz:

Likwidacja stanowiska pracy była rzeczywista. Pracownica wracająca z urlopu macierzyńskiego (i/lub rodzicielskiego) może być zwolniona z uwagi na redukcję etatów, pod warunkiem, że redukcja jest rzeczywista oraz że pracodawca zastosował zgodne z prawem, obiektywne i niedyskryminujące.

W tym przypadku wypowiedzenie umowy o pracę jest jednak wadliwe z tego względu, że pracodawca zastosował błędne kryterium doboru. Kryterium to (ocena produktywności za 2018 rok) było pośrednio dyskryminujące, ponieważ nie było możliwe obiektywne porównanie produktywności wszystkich konsultantek z tego względu, że pracownica A przez 6 miesięcy 2018 roku  była nieobecna w pracy. Okres oceny przyjęty na potrzeby jej dokonania, nie powinien uwzględniać okresu nieobecności pracownika spowodowanej chorobą czy urlopem macierzyńskim.

One comment

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s